Osiguranje od odgovornosti

Osiguranje od Odgovornosti: Zaštita za Vaš Biznis i Treća Lica

Iako ste se posvetili odgovornom i profesionalnom vođenju svog biznisa i preduzeli sve neophodne mere zaštite, nepredviđene okolnosti i dalje mogu izazvati greške i štetu koja može naštetiti trećim licima. Ovi incidenti mogu zahvatiti vaše poslovne partnere, korisnike proizvoda i usluga, kao i vaše zaposlene, ali i slučajne prolaznike koji se nađu na pogrešnom mestu u nesrećnom trenutku.

Zaštita od ovakvih nepredviđenih događaja dolazi kroz osiguranje od odgovornosti. Ova vrsta osiguranja može pokriti štetu proisteklu iz propusta pri izradi proizvoda ili pružanju usluga, štetu koju pretrpe zaposleni tokom obavljanja posla, štetu nastalu usled prirodnih i drugih nepogoda koje prouzrokuju povrede trećih lica.

Odgovornost koju nosite zavisi od vrste delatnosti kojom se bavite.

Opšta odgovornost

Svaki biznis, kao i fizička lica, treba da ugovore opštu odgovornost. Ova odgovornost pokriva štete pretrpljene od strane trećih lica koja nisu ugovorno povezana s vama. Ovo uključuje štetu na imovini, telesne povrede, kršenje prava trećih lica itd. Na primer, ako se spoljni zid vašeg objekta sruši i povredi prolaznika, to je vaša odgovornost. Ako slučajno presečete kabl tokom obavljanja posla, to je takođe pokriveno opštom odgovornošću. Isto važi i ako olujni vetar ošteti vozilo parkirano blizu vašeg objekta.

Osiguranje odgovornosti prema zaposlenima je dodatno pokriće uz opštu odgovornost. Polisa kolektivnog osiguranja zaposlenih pokriva posledice nezgoda, ali zaposleni može podneti tužbu protiv vas kao odgovornog za svoju nezgodu.

Profesionalna odgovornost

Profesionalna odgovornost pokriva finansijske štete koje mogu nastati usled grešaka u obavljanju profesije (javni izvršitelji, beležnici, advokati, lekari, posrednici u osiguranju, inženjeri i projektanti, računovođe itd.). Na primer, ako projektant napravi grešku u projektovanju i to rezultira lošim izvođenjem posla, to je njegova odgovornost. Isto važi i za posrednika u osiguranju koji pruži loš savet o osiguravajućem pokriću.

Produktna odgovornost

Produktna odgovornost pokriva štete koje proizilaze iz grešaka u proizvodima. Ove greške mogu uključivati nedostatke ili mane koje niste ispravili i koje su, tokom upotrebe, uzrokovale povrede, oštećenje tela, zdravlja ili imovine korisnika vaših proizvoda.

Ugovaranje osiguranja od odgovornosti unapređuje vaše poslovanje, pruža osećaj sigurnosti i poboljšava imidž vaše kompanije. Time pokazujete ozbiljnost kao poslovni partner, profesionalizam i brigu o zaposlenima i klijentima.